Angående hundar som springer vägar

Har fått frågan hur vi löste problemet när Nittro sprang vägar i höstas.

Med hjälp av astropejlen såg vi att han gav sig ut på vägarna och sprang dessa tills de helt enkelt tog slut, sen sprang han åt andra hållet helt enkelt, och oftast tar vägarna inte slut åt endera hållet, så som ni förstår kunde han springa vägar i flera timmar. Att vänta in honom var inte ett alternativ, för han kom inte tillbaka, tro mig, vi prövade. 

Vi löste detta genom att, då vi såg att han rallade iväg längs världens längsta väg, hämta honom med bilen, åka tillbaka till stället vi släppte på, sedan gå till stället han sist hade kontakt och släppa om därifrån. Ett tag undvek vi också i den mån det gick att gå på vägar med honom, efter avslutad jakt gick vi helt enkelt i skogen tillbaka till bilen. Tilläggas bör att det finns massor av vägar där jag jagar, så det är inte alldeles lätt att undvika dem.
Självklart fick vi upprepa det några gånger, men allt eftersom blev han bättre för att till sist kunna hålla sig ifrån att springa vägarna, annat än att han bara passerade dem när det behövdes.

Jag vet att det finns synpunkter på det här att hämta hunden med bilen, och jag är själv emot det, men observera att vi aldrig avslutat jakten genom att hämta honom med bil, utan vi har hämtat, åkt tillbaka till skogen, släppt igen och sedan avslutat då han gjort några bra sökrundor utan vägspringande.
 
Att hämta hunden med bil och avsluta efter det, det är fel, helt fel. Då lär sig garanterat den unga hunden snabbt att han blir hämtad om han springer på väg. Som det är nu hade Nittro inget för att springa vägar, han fick likförbannat tillbaka ut till samma ställe i skogen och börja om.

Jag säger inte att det fungerar för alla, men vi löste det så, och det fungerade för oss. Och jag tror att problemet hade tagit längre tid att bli av med om vi inte haft den koll vi hade tack vare Astron, kanske hade han till och med hunnit bli påkörd innan det var avhjälpt, och det var liksom inte ett alternativ.



Nittro - jycke som nu har förstått att matte och husse vill att han håller sig i skogen!



Kommentarer
Perran

Låter som en mycket bra ide ska prova i höst :O)

2010-03-25 @ 19:06:37
URL: http://billstabo.blogspot.com/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0