Hoppsan!

Kära ni,
 
i över en vecka har jag varit russägare. Mer om det kan man läsa här:
 
Jag och min bagge
 
 
Tack och hej så länge!

Sent omsider...

...kommer nu äntligen ett inlägg om den otroliga resan till tropikerna!
Resan kan delas in i fyra olika faser, och så kommer även detta inlägg att vara upplagt. Om inget annat anges är det jag som tagit bilderna.
 
Ditresa och Kuala Lumpur
Vi reste från Umeå på förmiddagen den 2 april, planet tog oss först till Arlanda och därifrån flög vi vidare till Köpenhamn och Kastrups flygplats. Här blev vi tvungna att spendera en natt eftersom vårat flyg till Düsseldorf inte skulle gå förrän tidigt på morgonen dagen därpå. 
Natten var lång, kall och sömnlös där vi försökte sova på golvet i en undangömd korridor. Inte alltför festligt! Men den sömnlösa natten gjorde att det var tämligen enkelt att sova på den kommande flygresan, som efter Düsseldorf tog oss till Kuala Lumpur via Abu Dhabi. Otroligt lyxigt flyg med god mat och massor av sömn.
All sömn på flyget gjorde att jag vänt dygnet åt rätt håll redan när vi nådde fram till Kuala Lumpur - asbra ju!
 
Flickor i jakt på nattsömn på Kastrups svinkalla flygplats
 
Väl framme på KLIA (Kuala Lumpur International Airport) åkte vi med snabbtåg till bagageutlämningen och sen lyckades vi ta oss till KL Sentral, där en fem-minuters promenad tog oss till vårt boende - YMCA Kuala Lumpur. 
Följande dag reste vi till KL Bird Park, en jättestor fågelbur med friflygande fåglar i alla möjliga former och färger.
 
Påfågel
 
Otroligt vackra färger
 
Superb starling
 
   
Minns inte artnamnet, men de var som renar längs vägen! (Klicka på bilderna för att få dem större)
 
Western crowned pigeon
 
Parakiter fulla händerna! (Foto: Anna Swärd)
 
Efter den första dagens evenemang på fågelparken krävdes vila och sömn för att nästföljande dag kunna uppleva Batu caves. Man tar KL Komuter (alltså tåget) till ändstation och där finns ett gammalt tempel inne i bergets grottor. Tempelgrottan i sig var ingen hit, men vi hittade (såklart) något nördigt att involvera oss i. Granne med tempelgrottan låg Dark cave - en grotta med mängder av fladdermöss, insekter och forskning! Här fick vi en guidad tur inne i mörkret, med två meter fladermusskit på golvet och med våra första centipeder på väggarna var det en stor hit. I denna grotta fick man inte ta några bilder - men jag bjuder på ett par från Batu caves i alla fall.
 
Trappan upp till grottan
 
Fina Anna, en del av mitt resesällskap
 
Utsikt över Kuala Lumpur
 
Efter dagen i Batu caves åkte vi till Central market för att spana in lite lokal handcraft. Här hittade vi fiskspa och durianglass. Det första oerhört skönt, det andra obeskrivligt äckligt... Jösses!
 
Följande dag reste vi till en fjärilspark och en blompark som levererade trots regn!
 
Vackra växter
 
Det mjuka och det hårda
 
Älghornsbräken (min favoritepifyt)
 
Orkidé
 
Kvinnan som jobbade med att sopa upp alla blommor
 
      
Fjärilar
 
Regnet
 
Den här dagen åt vi också mat på en lokal food court. Normalt åt nog bara lokalbefolkningen där, för vi fyra vita tjejer blev rejält utstirrade när vi kom dit. Men i Malaysia är det tacksamt att se förvirrad ut - till sist kommer det alltid någon och hjälper en till rätta! Rätt som det var var det en man som visade oss till ett ställe på hörnet, gav oss varsin tallrik med ris och visade på att det bara var att ta mat och betala efteråt. 
Min lunch den dagen, en fullsmockad tallrik med malaysisk mat, gick på totalt 5 RM, vilket motsvarar ungefär 12 svenska kronor. Helt okej! (Och satans gott)
 
Följande två dagar spenderades i parken vid Petronas Twin Towers - första dagen avnjöts med urban fågelskådning och iskaffe från Old Town White Coffee.
 
 
Fågelskådning och kaffedrickande!
 
Sen brakade det loss... Först dök ett par personer upp och ville fotografera sig med oss, vi tänkte "Haha, vad underligt! Klart de får!"
Innan resans slut, drygt fyra veckor senare skulle vi bittert ångra detta beslut då totalt 136 personer fotograferat sig tillsammans med oss. Och det var bara de som frågade om lov som vi räknade! Säkert var det 300 till som tog kort på oss på håll och utan att fråga...
 
Vi frågade en liten asiatiska varför alla ville ta kort på oss, hon svarade glatt:
"Because you are the whitest people we have ever seen!"
Jaahopp...
 
Kön av personer som bildades för att fotografera sig med oss. Vi hade kunnat tjäna en hacka!
 
Vi firade också det kiniesiska nyåret i Kuala Lumpur, men vi lyckades tydligen missa det största firandet, som skedde runt åtta-tiden på kvällen. Vi var visst lite sent ute!
 
Mabul, snorkling och dykning
Dagen efter kinesiska nyåret var det dags för nästa fas i vår resa - nämligen vår inplanerade snorkling och dykkurs (för Jannie och Anna) på Mabul! Vi sov en natt i Semporna vilket för min del får räknas som resans värsta natt, jag som om möjligt mindre den natten än natten på Kastrup, plus att jag fick bed bugs. Inte skoj!
Dagen efter anlände vi dock äntligen till Mabul och det lilla longhouset på Sipadan.com. Vi möttes av trevliga människor, kristallklart vatten och omedelbar utflykt till Paradise 2 - vårt första snorklings/dykställe.
 
De fyra dagarna vi spenderade på denna fina lilla ö med alla underbara människor satte verkligen sina spår i våra hjärtan. Tillbaka hit kommer vi absolut! 
 
Divemastern Moo och Elli i samspråk om fiskar, koraller och annat havsliv

Några sea gypsys på förbiresa
 
Jannie och Anna kollar så luften i tankarna är okej
 
Resesällskapet tar ett dopp i solnedgången
 
Bedövande vacker solnedgång
 
Efter de fyra paradisliknande dagarna på Mabul var det dags att resa vidare. Vi satte oss i båten vid halv fyra på eftermiddagen för att resa mot Semporna och bussen som skulle ta oss till Kota Kinabalu. Båtfärden bjöd först på en skaplig storm och regn, sen blev vi plötsligt stoppade av den malaysiska marinen. Det här var upptrappningen på den terroristhistoria som sedan uppdagade sig senare under resan. Marinen konstaterade glatt att vi inte höll på blev piratade av vår båtchaufför (och tog ett kort på de fyra blekansiktena i båten).
 
Bussresan från Semporna till KK var inte så skojig, den var iskall, bestod av minst fyra poliskontroller och en ninjafilm. Vi fick också byta buss mitt i natten utan vidare förklaring...
Men sen...
 
Fas 3 - Kursen!
Vi anlände dock safe och secure till Kota Kinabalu vid halv fem tiden på morgonen och tog en taxi till North Borneo Cabins där vi kvarterade in oss och sov nattens resterande timmar.
Följande dag kikade vi runt på KK och bekantade oss med omgivningarna innan det kommande dag var dags för den allra första kursdagen!
 
Samlingsplatsen för kursstarten
 
Kota Kinabalu - staden som ser ut att bli uppäten av skogen
 
De två första dagarna på kursen snorklade vi, först på Mammutik och sedan på Sapi. På den första ön fanns det fantastiskt vackra rev, och här höll de också på med ett projekt där de odlade koraller. Vi tittade även på detta men det gick så mycket vågor att det var svårt att se särskilt mycket.
Den andra dagen snorklade vi på Sapi, där var det lite mer fisk än på Mammutik. Plus en stor mängd varaner som levde av alla rester från den stora grillbuffén som ägde rum varje dag på stranden.
 
Jannie och Elli anländer till stranden på Sapi
 
Varningsskyltar
 
Tvärfet varan
 
Föreläsning (rätt schysst klassrum för dagen)
 
Den sista dagen i KK spenderades på KK Bird Sanctuary där vi lärde oss mer om mangrove. Bland annat fanns där en mangroveplantskola. 
 
Mangrove
 
Mangrove
 
100 meter mangrove vore väl en spännande OS-gren?
 
Plantskola för mangrove
 
Vinkarkrabbor - coola organismer
 
Efter denna sista dag i KK bar det av med morgonflyg till Sandakan där vi blev upplockade av en buss som tog oss ut till Labuk Bay och våra näsapor. Dessa näsapor är vilda, men matas fyra gånger om dagen eftersom det området där de lever är så isolerat och egentligen inte skapat för att bära en så stor population av apor. Bra eller dåligt? Om det tvistar de lärde...
 
Näsaporna får mat

En av flockarnas ledare
 
Silverlangur
 
Mamma och bäbis
 
De fodrades med pannkaka och gurka
 
Gerardo - en kille med stil
 
Gerardo
 
Gerardo var en av de coolare aporna
 
Det är ganska beskrivande...
 
Efter våra näsapor och silverlangurer bar det så äntligen av mot Danum Valley! På vägen skulle vi bestiga Mt Silam - men när vi väl nådde fram till berget fick vi inte gå upp för det var terrorister i krokarna. Näähäpp..
 
Men så anlände vi till Danum Valley, jordens kanske finaste ställe?
Bilder, kära ni, säger mer än tusen ord!
 
Red leaf monkey utanför hostel när vi anlände till Danum
 
Utsikt från verandan vid hostelet
 
Bent har Ondskan (en centiped alltså) på en pinne
 
Agam
 
Stor spindel
 
Cikada
 
Lyktstritar
 
Milliped
 
Pillbug
 
Älskade Segamafloden
 
Vårtbitare
 
Vackra och mäktiga träd
 
Rejäla rötter
 
Ett cikada-skal
 
Vikten av att ha droppspets på sina blad!
 
Skålsvamp
 
Pillbugs
 
Trädet David Attenborough firas upp i under någan av alla hans dokumentärer
 
Tariser
 
Litter frog
 
Litter frog
 
Centiped som kalasar på en kackerlacka
 
Waglers trädhuggorm, vuxen hona
 
Waglers tärdhuggorm, juvenil
 
Waglers trädhuggorm, juvenil
 
Projekt i bottenfauna
 
Glad Jannie!
 
Filed eared frog
 
Glömt vad arten hette
 
Fiingrodan
 
Filed eared frog och jag (Foto: Anna Swärd)
 
Klätterförberedelser
 
Klätterförberedelser
 
45 meter upp i trädet
 
45 meter upp i trädet
 
Skorpion i en låda på matbordet, en fullt normal dag i regnskogen
 
Jag och mitt favoritdjur - millipeden (Foto: Anna Swärd)
 
Millipeden (Foto: Anna Swärd)
 
Så här glad blir man av att vada över Segama (Foto: Anna Swärd)
 
Verandahäng (Foto: Anna Swärd)
 
Soluppgång över Danum med Elli
 
Canopywalk vid Borneo Rainforest Lodge
 
Det var den bästa tiden på hela resan, jag förälskade mig i platsen, värmen, iglarna, regnet, djuren - allt!
Det går inte att förklara eller beskriva detta, det var bara helt underbart!
 
Solsemestern
Efter den underbara, hysteriskt fullspäckade Danum-veckan gav vi oss av till fastlands-Malaysia igen för att avnjuta några dagar på den vackra ön Pangkor.
 
Under dessa dagar så solade vi och läste böcker och njöt av solen och värmen, havet och den tid vi haft.
 
Solnedgång på stranden
 
Det fina resesällskapet
 
Solnedgång
 
Kärleken till livet, vännerna och resan
 
Sista solnedgången
 
Och så, en milliped allra sista kvällen på Pangkor
 
Vilken underbar resa det har varit, mängder med minnen som inte går att sätta ord på. 
Mitt resesällskap - Jannie, Elli och Anna - ett enormt stort tack för att jag fick dela resan och alla upplevelser med er!
 
Resans bästa ögonblick: simma i Segama under vår no-trail-trekking
Resans bästa djur: (förutom millipederna) Tarsiern! (och elefanterna vi såg allra sista morgonen i Danum)
Resans fågel: Great argus
 
På återseende!
 

 
 

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0