Fortsatt kallt

Det var precis lika kallt ute idag som igår, så älgjakten fick avskrivas även idag, dock så var jag fruktansvärt jaktsugen så jag pälsade på mig en massa kläder och tog med fina Tikkan och skidade iväg upp på berget.

Stötte en flock orrar som låg alldeles i hyggeskanten där jag kom ut, de flög iväg och träade en bit bort, jag tog mig i läge, men hann aldrig komma till skott då de inte behagade sitta stilla längre, vilket inte var så överraskande då jag hade stött dem en gång redan.

Var ute i tre timmar, det kändes inte alls kallt efterosm man rör sig hela tiden i princip. Naturen var tyst och nästan smärtsamt vacker med all snö och solen som visade sig från sin bästa sida.





Kallt

Idag hade jag tänkte släppa Nittro och försökt ta nån älg, men när jag klev upp i morse visade termometern på kyliga 26,1 minusgrader. Jag ställde in jakten och kröp under täcket igen.

Brodern däremot han trotsade kylan och gav sig ut på toppjakt!



Så kan det gå!

Julklappsöppning

Vicke fick en julklapp!





Nittro fick också en julis!









Sen tog jag och Nittro en vinterpromenad

Fin hunn min!

God jul!

Jag önskar är alla en riktigt god jul!

 

Vad vore jakten utan hundar?

Att vara jägare och hundägare är ett nöje som inte bara kan avnjutas när det är jaktsäsong. Hundarna finns 24 timmar om dygnet, året om. De kan lyssna när man behöver någon att prata med, de kan lägga huvudet på sned och trösta när man är ledsen, de kan hitta på tokigheter som får dig att skratta, och så kan de förgylla den allra mörkaste dag bara genom att finnas till.

En hund är inte bara ett verktyg vid jakt, de är också familjemedlemmar som värderas högt. Men man kan inte bortse från att de ger jakten en dimension utöver det vanliga, något en jägare som aldrig jagat med hund inte kan förstå. Utan hundarna skulle jag nog inte älska jakten på samma sätt, det skulle inte ge samma glädjerus. Man skulle ju helt enkelt inte få uppleva unghundens allra första trevande skall, aldrig få översköljas av den genuina stolthet man känner då ens hund gjort ett bra jobb.

Mina älskade underbara hundar, jag skulle aldrig vilja vara utan dem, även om man också tar på sig det tunga ansvaret att vara stark nog att ta farväl när det är dags, medaljens baksida.
Men tills dess kommer vi leva och jaga, sida vid sida, och det skulle jag aldrig välja bort ens för alla rikedomar på jorden.
Som en klok människa sa en gång; Oavsett hur lite pengar eller ägodelar du har, så är du rik om du har en hund.













Har du kramat din hund idag?



Julklappstips

Just nu är det lite lugnt på jaktfronten då jag har fullt upp med skola, födelsedagar och julklappsshopping, men till helgen blir det nog lite jakt iaf för hundarna.



Julen närmar sig och jag ger ett julklappstips till läsintresserade jägare. Nämligen Yamal och Storälgen samt uppföljaren Yamal och björnjakten.
Böckerna handlar om palestiniern, och bråkmakaren, Yamal som tvingas i exil i den isolerade byn Aspvik, i Jämtland. Han skickas hit då Göran Persson ser en chans till fred i Mellanöstern och kan se fredpriste hägra i fjärran. Man får följa Yamal genom älgjakt, kaffekokande, diskussionen jämthund eller gråhund och i jakt på en vrålande jättebjörn som blivit skjuten av ett mågämne.

Båda böckerna är skrivna med stor humor och bjuder läsaren på ett flertal skratt. Myter och skrönor om jägare, SCA-lag, hundar, rivalitet och den isolerade glesbygden gör dessa böcker värda att läsa.

Decemberjakt

Vi bestämde oss för att jaga Norknularna idag, lutena ner mot Lillnoren och Selet. Vindarna snurrade åt alla håll och kanter, men till sist besätmde vi oss för att det var nordvästliga vindar och vi började få ordning på saker och ting. Hunden sökte bra och försvann såsmåningom. Jag och pappa bestämde att det var fikadags och slog oss ner, inte hade vi mer än plockat fram termosen förrän det slog igenom svaga skall nästan en kilometer bort. Tyvärr var det ostadigt och gick undan, stannade, gick undan om varandra. Till slut började vi röra oss mit där hunden var och stannar att för att lyssna då vis er att hunden närmar sig på pejlen. Ett par minuter senare kommer en ensam ko rakt på oss. Hon ser oss inte och passerar på 50 meters håll då hon viker ner mot en hyggeskant. Nittro jobbade med denna älg i ungefär en och en halv timme innan han kom tillbaka, tyvärr ville hon inte stanna för några längre stunder utan gick undan i princip hela tiden.

När hunden kom tillbaka befann vi oss ungefär vid Holmtjärnberget, vi bestämde oss för att vika ner mot Butjärna och tillbaka mot bilen. Hunden hittade ett fällhorn som han lekte med en stund, men sen försvann han iväg och efter att vi gått några meter till kommer vi över helt färska älgspår, även det ett ensamt djur, dock inte den ensamma kon han jobbat med tidgare.
Han drar efter detta och vi kan följa honom på pejlen.
Han går ner mot Butjärna och följer vägen mot bilen, strax innan bilen viker han upp i berget igen och drar bort mot storhygge på Stensjöberget. Vi tar och går framåt bilen och går upp stickaren som går upp där vi ställt den. Ungefär hundra meter upp har det gått ko och kalv över vägen, tillsammans med hunden. Hunden är bra nog långt borta, så det är svårt att höra om det skälldes något, dock stod han stilla på pejlen en liten stund.

Till sist släppte han och kom tillbaka, totalt jobbade han med minst tre älgar i runt tre timmar idag, men de bara sprang och sprang.
Men det blir, det blir!
Så länge föret håller i sig så jagar vi!


Vovve och pappa. Nittro får en godbit när han kommit tillbaka efter jobbet med det första ensamma djuret.






Så här såg det ut i skogen för två veckor sen när jag och Nittro jagade

Jaktprov

I måndags gick Nittro sitt andra jaktprov. Tyvärr är ju även jaktproven vanliga jaktdagar och ibland går det liksom inget bra.
Visst han hade bra sök och sånt, men eftersom han inte hittade nån älg så blev det "Älgtomma marker" och nytt prov. Vi har inte bestämt om vi ska gå det den här säsongen eller nästa höst.
Vore dock bra att få en merit på honom nu i år, då en av syskonen blivit meriterad.
Vi får se vad som händer.

Imorrn ska jag och pappa ut med Nittro och jaga i alla fall. Det snöar lite nu, så före kan bli kanon imorrn.

Men nu ska jag natta in och drömma goda drömmar!



Utsikt från huset för ett år sen

Snö

Ja, nu har det ju kommit en del snö.

Jagade i söndags med Nittro, hade tre upptag men älgarna bara sprang åt alla håll och kanter så det var inte så lätt att få nåt vettigt ut av det.

I helgen har jag lite jaktledigt. Ska jobba och vara i stan. Lite trist, men jag hoppas föret håller i sig ett tag till.

På måndag håller vi en tumme för Nittro och pappa som ska gå prov.

Ett kort opch koncist inlägg så här i brådskande tider!


Trevlig helg!

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0