Lördag och söndag

Lördag 19/9
Under lördagen jagade vi i Norknularna på morgonen, jag satt på pass nere på pass 8, i selet mellan Lillnorn ochs Stornorn. Pappa satt på specialpass på hygget vid vägen upp på Stensjöberget och Erik satt på ett pass som jag i nuläget förträngt! Nicke och Anders gick med varsin hund.
Anders hund fick tag i älg ganska tidigt, men det visade sig vara en oxe. Hos mig var det lugnt, förutom att det blåste rätt kraftigt. Plötsligt kom det en älg gående ute vid kanten mot Stornoren. Det var en ensam ko som nog tänkte att hon skulle klara sig från att bli blöt genom att ta bron över själva selet. Tyvärr hade hon inte räknat med hur hal den var så plötsligt ramlade hon omkull, jag trodde hon var allvarligt skadad och skulle precis börja springa ditåt för att om möjlig avliva det arma djuret. Plötsligt ser jag dock att hon plaskar och slår med frambenen för att ta sig upp! Det var en så konstig situation att jag blev helt full i skratt! Hon verkade hel och hållen när hon kom upp på benen och travde sedan iväg inne bland myrtallarna längs Stornorans strand. Eftersom det var långt håll och jag blev helt överrumplad av hennes burpa så fick hon leva över denna gång! Nicke fick i slutändan skjuta en liten kviga uppe på storhygge på Stensjöberget.
 
På eftermiddagen jagade vi runt Gristjärna/Näckbergsmyra. Tyvärr fick vi inte tag i något.
 
Söndag 20/9
Under söndagen var det dags att vända jakten mot Svarttjärnriset igen, jag och Erik skulle gå med varsin hund. Pappa satt på pass 23 vid Kronvägen. 
 
Det blåste stadg nordvästa och jag och Erik beslutade att han som har en mer trångsökt hund skulle gå en mindre bit från pass 16 mot pass 10, 4 och 22. Jag skulle gå in från pass 25 nere vid Skåltjärna och sedan vidare upp mot Sundstjärnberget och Kronvägen. Kitos fick tag i älg på en gång, men skällde bara något skall på den innan den stack som en avlöning, senare kunde vi konstatera att den tagit ut hos Jakob på pass 16, men att han inte hade kunnat komma till skott på den - en liten kviga. 
 
Nittro hade inte tag i något, men när Kitos började skälla med grova skall en andra gång var Nittro inte långt därifrån, han sprang och kollade läget på ståndskallet. Han verkade dock helt ointresserad utan sprang därifrån efter några minuter...
Det visade sig dock senare att Kitos skällde på en mård som satt i ett träd, och då var det ju inte så konstigt att Nittro tyckte det var ointressant!
 
Det blev ingen älg skjuten och sen så var min septemberjakt över för den här gången. Den 10 oktober är jag dock på plats i Jämtland igen för lite mer jakt. Jag hoppas på rungande ståndskall, stora älgar och massor av älgkalvar!
 
 

Onsdag, älgskjutardag och fredag

Onsdag 16/9
Morgonjakten gick i Bröttjärnberget, jag gick med Nittro, pappa satt på 50-passet och Erik satt på pass 21 i Getingmyrdalen. Andre hundförare var Nicke. 
Det blåste sydliga vindar så jag gick in från Igeltjärnskorset, jag hade hunnit gå ca 200 meter när Nittro tog upp inte ens 100 meter bort. Jag och ståndskallet sytod liksom på varsin sida av en liten backe. Backen råkade vara ett hygge med kvist och någon kvarlämnad vindfälla - dvs att smyga på ett bra sätt var omöjligt. Jag lyckades dock krypa fram så att jag såg att det var ko och kalv, men ståndet började sakta röra sig längs skogkanten och ut på nästa hygge. Det rörde sig i gångstånd i ca 20 minuter innan det antingen gick rätt ut i Stornöttjärna elller genade över bäcken där det var jätteblött. Nånstans där lyckades Nickes hund komma in på samma ställe och de två hundarna glömde bort vad de var i skogen för att göra. De busade, lekte och utmanade varandra... Nicke fick komma och hämta sin hund och sen kunde jag och Nittro fortsätta framåt. 
Dagen fortlöpte utan större eskapader, Nickes hund hade ett hetsigt upptag på en stor oxe, men efterosm vi har förbud på oxar med 10+ på huvudet i september så fick den leva. 
 
Vi jagade inget på eftermiddagen, vilket är normal för oss på onsdagar.
 
 
Torsdag 17/9
Det var äntligen dags för jakt i område 23 - Brann.
Jag satt på pass 12 på Öster-Fågelvingan, pappa satt på pass 1 vid Lillnoran/Matberget och Erik gick med Nittro. Grannlaget har skjutit bort en ko från sina kalvar i gränsen mot Brann, runt där jag satt på pass så jag lockade lite lätt medan jag satt på mitt pass. Regnet öste ner och det var allmänt grått. Vid halv nio kom det dock en ensam älg klivande över hygget på andra sidan flon rakt framför mitt pass, jag såg snabbt att det var ett hondjru och väntade på att det skulle dyka upp kalvar bakom henne eftersom hon med jämna mellanrum stannade och kollade bakåt. Hon var inte stressad på något vis, och hundarna var inte i den änden av marken så jag tänkte att det inte var det hon tittade efter iaf. När jag hade släppt ut henne ca 50 meter på flon och hade ca 70 meters håll sköt jag. Första skottet kändes inte superbra så jag drog iväg två till, men det visade sig att det första skottet tagit i hjärta och lever så de övriga två var ju helt onödiga. 
I övrigt hände inget annat än att pappa såg en riktigt fin oxe på pass 1, den hade väl ca 15 pinnar men en rejäl kropp. Sören hade också sett två älgar med +10 pinnar på huvudet...
 
På eftermiddagen blev det en kort jaktsväng i Skåltjärnberget, men det blev inget skjutet.
 
Min lilla kviga 
 
 
Fredag 18/9
Idag skulle vi jaga i Älgsjöhyggena på morgonen, jag satt på pass 20 i Getingmyrdalen och pappa och Erik gick med varsin hund. Pappa gick i norra biten och Erik från metkroksvägen. 
 
När jag anlände till mitt pass hörde jag att det knakade lite på ungskogshygget framför passet, men jag kunde inte se något där bland alla träden. Tiden gick och allt var tämligen lugnt, plötsligt så knakar det till igen och ca 5 minuter senare kom det ut en ko på myren mot pass 19. Det var en stor älg, så jag tänkte det skulle komma några kalvar bakom så jag släppte över henne över hela myren, men några kalvar kom inte och hon fick klara sig med livet i behåll.
Senare sköt min bror en ko mellan Älgsjövägen och Norvägen. Förmodligen mamman till den kalv han sköt i måndags, hon hade lite sinande mjölk i juvret, men inte alls så mycket som de brukar ha om det har en kalv "just nu".
 
Lars brummar Vimec
 
Det yngre gardet bestående av mig, Jakob, Erik och Lars kirrade älghämtning
 
När vi hämtat igen älgen på skogen upptäckte vi att en av passarna inte kommit tillbaka. Han har en stuga i byn så tre ur laget åkte först dit för att se om han hade åkt dit men där var han inte. Det gick heller inte nå honom via telefon. Jaktledaren Sören och två till ur laget åkte runt till det pass han suttit på på morgonen, där stod bilen kvar men det var ingen kvar på passet, däremot hittade vi hans gevär vid ett av grannpassen. Det här var tre timmar efter att vi brutit jakten och han svarade på radion när Sören ropade att vi bröt. Självklart blev vi mycket oroliga och för att inte förlora någon tid om det skulle bli ett längre sökpådrag så ringde vi polisen medan vi skickade folk och bilar till alla tänkbara vägar som han skulle kunnat gå till om han gått vilse.
Tack och lov hittades han igen välbehållen vid slutet av Skåltjärnvägen.
Det visade sig att ett gäng vindfällor och en sönderregnad karta hade ställt till det för honom när han hade gått av passet, sen hade han åt grannpasset och hade sedan glömt kvar geväret där när han gick. Telefonen hade fått slut på ström och gick inte använda. Vi kunde blåsa av sökningen och lättade konstatera att han var välbehållen i alla fall!
 
Under eftermiddagen jagade jag och Erik med Nittro i Gruvberget men det kom inget produktivt ur det, bara en idolbild på min käraste bror!
 
Min bror!
 
 
 

Tre dagars jakt, två fastkörningar och en älgskjutning

Söndag 13/9
Under söndagen jagade vi alltså i Älgsjöhygga, jag gick med Nittro, pappa satt nere på pass 8 i Selet och Erik satt på pass 3 längs Kilån. Nicke gick också med hund. 
 
Med sydlig vind gick jag in från norra kanten, mellan Långtjärna och Älgsjön från pass 16. Jag hade väl tagit mig ca 200 meter när Nittro hade dragit ner mot Älgsjövägen och fick tag i älg, jag hörde när den passerade mig genom ungeskogen men jag fick aldrig se den. Meddelade på radion att åass 10 vid Älgsjöns norra strand fick vara lite uppmärksam. Mycket riktigt, ca 10 minuter senare smäller det två skott hos Anders på pass 10. Han fick skjuta en ensam ko som Nittro kom med.
Jag gjorde en hastig fram-marsch och hämtade hunden och gick tillbaka till där jag hade vänt och släppte på igen. Det var tämligen lugnt tills jag nådde frampå Getingberget, där försvann Nittro iväg österut. Medan han höll på med något därborta kom Nickes hund med en kviga som passerade nedanför mig. Jag hörde den när den brakade fram genom skogen ner mot Getingmyrdalen, men såg den aldrig. Den smet över nere vid Tommy på pass 22.
Minuter senare ser jag att Nittro gjort några krokar och vänt strax öst om Älgsjövägen och är påväg rätt på mig. Jag sitter på en sten i solskenet och ser en ensam ko komma upp över bergets högsta kam över hygget. Jag låter henne passera och meddelar samtidigt på radion att det är ett ensamt hondjur påväg neråt Getingmyrdalen. Hon lyckas dock öveelista oss alla och smiter mellan pass 21 och 22 där inget av passen når att se. När vovve kom tillbaka bröt vi såten.
 
Sen skulle vi hämta Anders älg. Det blev en oväntat lerig och blöt historia eftersom vi lyckades köra fast i ett lerhål med Vimecen! Efter några om, men och alla möjliga metoder så kom vi loss efter ca 1,5 timmar.
 
Lerigt var ordet
 
Hej och hå
 
Min käre fars uppsyn mitt under arbetets gång
 
 
På eftermiddagen jagade vi i Dösjöbränna, helt utan framgång. Jag satt på pass 24, pappa på 23 och Erik gick med Kitos. Andre hundförare var Nicke. En ko med kalv försökte smyga ut vid Sören på 22an men de fick vind och vände iväg och försvann!
 
 
Måndag 14/9
Måndagsmorgon. Jakt i Norknularna stod på schemat! Jag hade dragit pass 12, norr om Norvägen. Pappa satt på 9 vid Storåksjön och Erik satt på pass 24. Hundförare var Micke med hunden Ozzy och Anders med ins Zeb. Jag hade skämtsamt sagt till Anders dagen innan att det ar bra att det var hans hund som skulle släppas, för han brukar ju alltid komma med älg till mig. Så blev det även denna gång!
 
Jag kom tidigt på pass eftersom pappa körde ut mig innan han åkte till sitt pass. En kvart innan utsatt tid var jag installerad och beredd på passet. Det var en lite kulen morgon, lite gråaktigt ljus och sydostlig vind. Vid tio i sju hörde jag tydliga ljud av en älg som närmar sig. Kvistar bröts och det tydliga "stompstomp":et av en tung kropp mot skogsmark kom allt närmare. Långt ut till höger skymtar en älg mellan granarna, den är väldigt röd och eftersom jag bara såg ryggen så trodde jag det var en kalv som kom. När den kom ut på öppnare mark konstaterar jag dock snabbt att det är en kviga, men att den aldrig kommer komma i skjutgatan om den inte kommer närnare. I samma sekund vinklar den rakt mot mig för att sedan vika rakt ut i skjutgatan på ca 60 meters håll. Jag gjorde ett försök att få stopp på den genom att vissla men då det misslyckades avlossade jag ett skott i farten. Allt kändes bra och älgen trillade ca 40 meter senare, precis brevid nästa skjutgata.
Någon minut senare kom Anders hund i spåren. Jag tackade för gott samarbete igen (andra gången jag skjuter älg på just det passet när Zeb kommer med älgen), kopplade hunden,vände älgen och började ta ur.
Plötsligt hör jag något som knakar bakom min rygg och där kommer ju Mickes hund! Tur att jag hade kopplat Zeb för han blev riktigt arg när det kom en till jycke till hans älg. Jag gjorde ett rådigt ingripande och kastade mig över Ozzy innan han hann utmana Zeb alltför mycket, lyckades lirka upp radion ur jackan jag hängt ifrån mig och fick tag i Micke. Båda hundförarna anlände inom en kvart och jag kunde efter att de avlägsnat sina hundar ta ur kvigan i lugn och ro.
 
Zeb och älgen
 
Senare under dagen sköt både Lars N och Tord varsin oxe. Grattis till dem! Pappa och Elof kom med combitracen och hämtade min älg, sedan fick vi åka till Lars och hämta hans älg! Då passade vi på att ägna oss åt lite combisurf, nästan-fastkörning och skratt.
 
Pappa kör iväg med min älg
 
Jag surfar combitrac, Lars N kör
 
Pappa och Nicke fick också åka med
 
Åhnej, hela maskinen påväg ner i skiten!
 
 
Tur det finns back på maskinen! Loss kom vi och tur var väl det...
 
Lars, combitracen och älgen
 
På eftermiddagen skulle vi jaga norr om basvägen i Sutterviken, jag fick pass 20, längst ner längs basvägen. Pappa satt på ett specialpass mot Krongränsen nere vid Näkten och Erik satt på ett pass som jag just nu helt glömt bort! Inget sköts på eftermiddagen även om flera av passarna såg älg.
 
Micke och Amanda försvinner upp längs basvägen i Sutterviken på väg ut på eftermiddagsjakten
 
 
Tisdag 15/9
Idag jagade vi i Skåltjärnberget/Myrbärfloberget på morgonen. Jag satt på pass 9 vid norra änden på Långtjärna, Erik satt på pass 1, Fettja, och pappa skulle gå med Nittro. Andre hundförare var Anders med Zeb.
Allt var tämligen lungt på mitt pass, Lars N fick såsmåningom skjuta en oxe på pass 11 vid Kyrkkilen och Nittro skällde på älg som tyvärr gick ut på grannlagets mark.
 
Under eftermiddagen jagade vi i Dösjöbränna igen, jag satt på pass 13 i Mota, pappa på pass 12 och Erik gick med Kitos. Andre hundförare var Nicke. Bägge hundarna skällde på älg men på mitt pass hördes inget eftersom vinden tilltagit avsevärt. I slutändan fick Tord skjuta en oxe på pass 1. 
 
Kitos är en stor och mysig knähund!
 

Första dagen

Vår vana trogen jagades Svarttjärnriset denna första dagen av gemensamma jakten.
Jag drog pass 16, samma pass som jag satt på under premiärdagen förra året. I år var passet flyttat ca 100 meter närmare Storstensjön.
Pappa gick med Nittro och Erik med Kitos. Tyvärr var det tämligen älgtomt i Svarttjärnriset, en hade skymlat förbi hos pappa och sen hade Lars Nilsson som satt på pass 18 också sett en, men tyvärr inga lägen att skjuta.
 
Nya pass 16 i Svarttjärnriset
 
 
När vi bröt såten hade Nittro ställt in kursen mot byn och innan vi kunde fånga in honom så hade han kirrat ståndskall på såväl hästar som får!
 
På eftermiddagen blev det jakt i Bröttjärnberget, jag satt på pass 20 i Getingmyrdalen, Erik satt på pass 10 mellan Älgsjön och Långtjärna och pappa satt på specialpasset 11. Nicke gick med hund.
Det var tämligen lugnt på mitt pass, men Nickes hund fick tag i älg som gick ut ur området, för att sen runda tillbaka och komma in igen. Till sist kom det ut en kviga hos Lars Törnlund på pass 4 ovanför byn och han kunde skjuta ner den. Grattis Lars!
 
Årets andra älg landar vi slakteriet. Häreby vid spakarna på vimecen.
 
Nu ska det i sedvanlig ordning bli middag och lite möte vid jaktstugan. Imorrn blir det jakt i Älgsjöhygga!
 
 

Nu är det nära.

Sensommaren och hösten (??? det är just nu ca 20 grader ute...) har kommit och med den kommer jaktsäsongen!
I år har jag också tillgång till småviltsjakt här på marker runt Umeå. Jag har varit ut ett par gånger efter rådjur/räv/grävling/mufflon/whatever-kommer-fram, men hittills har jag inte skjutit nåt. Däremot hade jag häromkvällen en betande pinntjur inne på ca 40 meter som närmast. Den var så närgången att jag helt missade rådjuret som kommit ut på lägdan - allt jag hann se var rumpan när den försvann in i skogen. Var det bocken månne?
 
Framåt senhösten räknar jag med att mufflonfåren, som finns i en rejäl flock här, kommer att bli mer synliga och jag hoppas på skjuta ett under den fortsatta jaktsäsongen.
 
--- --- -- -- -- -- -- -- -- ---
 
Men nu över till årets tilldragelse - älgjakten!
Jag reser hem från Umeå imorrn och på lördag börjar den gemensamma jakten med laget! Finallyyyyyyyy!
 
Brorsan har givetvis tjuvstartat och sköt i måndags en kalv på ståndskall för Nittro! Woopwoop - grattis!
Till veckan är det min tur - det är ju år och dar sen jag sköt något på ståndskall sist!
 
 
 

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0