Garmin Astro

Inför föregående hösts jakt inhandlade vi en Garmin Astro som komplement till de två Swepoint-pejlar vi har sen tidigare.
I min värld kan astropejlen vara guds gåva till hundföraren, om den nyttjas på ett föredömligt sätt. I händerna på fel personer kan den bli ett redskap som förvandlar jakten till något jag inte vet vad jag ska kalla, men inte tusan är det jakt i alla fall.

Oavsett om jag har astron eller en vanlig pejl på hundarna så vill jag att de ska prestera det de köptes för att prestera, ståndskall. Ibland får jag mardrömmar när jag ser och hör om personer som använder astron för att ha koll på älgen, genskjuta den och skjuta s k löpälgar, eller uppflogsälgar, bara för att de kan det med hjälp av denna pejl. Vad gör det med den hund som får älg skjutit för sig på det här viset flera gånger?
Ja, det vet ni nog redan svaret på, inte tusan kommer den att prestera det en ståndhund ska göra åtminstone.

Självklart har alla olika krav på sina hundar, och givet är att inte alla har som mål att avla på sina hundar. Men jag anser att du som köpare av en löshund ändå har ett visst ansvar att ge hunden en chans att göra det den är avlad för.
Ville jag ha en hund som gav älgarna skjuts genom skogen skulle jag inte köpa en jämte eller en gråhund, utan kanske hellre en halvstövare.

Astron har många fördelar i och med att den ger hundföraren möjlighet att följa hunden "live" i mottagarenheten, som i höstas då vår jämte började springa vägar titt som tätt, så gav astron oss möjligheten att avstyra det beteendet på kortare tid än om vi inte haft denna koll.
En annan sak som jag ser som ovärdeligt i sammanhanget är om det skulle hända hunden något, om den skulle skadas eller kanske till och med dö i skogen, så ger den här typen av pejl möjlighet att hitta igen hunden.

Det jag skulle önska av pejlen är dock en något längre batteritid, och kanske något längre räckvidd, även om jag inte upplever just det senare problemet så stort just på det marker jag jagar.

Vidare önskar jag att de som inte kan hantera den här typen av pejlar på ett genomtänkt sätt, glömde sitt eget begär efter att få skjuta så mycket som möjligt, och istället tänkte till kring sin hund, varför de köpte den och vad de önskar av den.

Jag skjuter hellre en älg på ståndskall, än tio löpälgar för hunden.
Oavsett vad det sitter för pejl runt halsen på den.

Mina åsikter

Som jägare förväntas du nästan alltid, av omgivningen, att ha en negativt laddad åsikt om de stora rovdjuren, gärna något i stil med "En bra varg är en död varg".
Alltför många gånger har jag också hört personer hänvisa till fenomenet Skjut, gräv och tig, och det kan alltså vara personer som i vanliga fall är helt normalt funtade.

Men det finns också de som faktiskt tänkt till kring det här med vargar, björnar och lodjur, och de människorna kan jag känna den största respekt för. Om de också kan uttrycka sin åsikt på ett begripligt sätt, då växer de i mina ögon.
Vi kan inte bortse från att det finns och kommer fortsätta finnas stora rovdjur i det här landet, oavsett om vi samtycker eller inte. Jag är för jakt på samtliga stora rovdjur som det idag förekommer organiserad jakt på.
För mig är det ganska självklart att på något sätt lära sig leva med rovdjuren, därmed inte sagt att de inte ska förvaltas på ett genomtänkt sätt.

Många gånger kan jag uppleva åsikterna som väldigt svartvita, på ena sidan de som absolut inte vill ha jakt på rovdjur (eller allra helst ingen jakt på något djur alls, men det är en annan diskussion) och på den andra sidan de som inte vill ha rovdjur alls.
Tyvärr är det oftast så att det är dessa extrema åsikter som kommer fram i media, och de med en sund syn på såväl jakt som rovdjur blir aningens förbisedda.

Vad tycker jag då?
Ja, som jag skrev tidigare är jag för jakt på stora rovdjur, men det är en skör lina att balansera på, hur det än är kommer någon av parterna att bli missnöjda. Med jakt menar jag alltså inte att rovdjursstammarna ska skjutas ner till spillror, utan som sagt förvaltas på ett genomtänkt sätt. Vidare bör också de som ägnar sig åt jakt på dessa djur vara väl medvetna om att de har många ögon på sig, och att det därför är extra viktigt att jakterna utförs på ett snyggt sätt.  

 

Jag tror att vägen till förståelse för jakt är kunskap, och det är jägarkåren själv som ansvarar för att ge omgivningen den kunskap de saknar.  När den asfaltsfostrade kollegan i lunchrummet frågar dig varför du dödar oskyldiga djur, är det oftast bättre att sakligt kunna framställa varför just du jagar och vad det ger dig, istället för att härja runt och idiotförklara människan. Många är det dagar jag mötts av irrationella åsikter om jakt, grundade på okunskap och massmedial inverkan. Men få är det dagar som jag inte kunnat ge människan möjligheten att ändra sin åsikt.
Observera att ovanstående text endast är mina åsikter, i ett småskaligt format,
och absolut ingen form av universell sanning.


En dag

Sådana här dagar, när jag sitter i lägenheten i stan och inte kan se ett hundhår så långt ögat når, då undrar jag om det är värt det. Att vara hundlös fem dagar i veckan är ju inte helt coolt.

Och så är det långt till hösten, till rungande ståndskall, till spännande ansmygningar och glada skratt med jaktlaget. Visst, det är fortfarande harjakt, jakt på räv och annat smått och gott, ja och så bäverjakten som närmar sig, men ändå.
Jag kan inte förneka att det är älgjakten med fina hundarna som ligger mig varmast om hjärtat, att få packa ryggsäcken okristligt tidigt på morgonen, plocka fram geväret ur vapenskåpet, lasta hunden i bilen och bara åka ut i skogen. När man släpper hunden och vet att man har en hel dags jakt framför sig, där allt kan hända. Jag längtar tills det är höst och jag kan göra det igen.
För det är livet. Och jag älskar att leva.Sköt en älg, sen var det mums med torkat älgkött

Om jag inte fick jaga, så vet jag inte vad jag skulle göra. Det är så pass viktigt, utan jakten så skulle jag förmodligen bli galen. En dags jakt kan få mig att känna mig lugn och harmonisk i flera dagar, och sen när stressen står en uppöver öronen, då måste jag ut igen. Släppa en hund, glömma allt annat och bara vara där och då, vänta på upptaget, smyga, anstänga sig för att överlista älgen.
Och alla de där dagarna när det är stolpe ut, när älgarna överlistar mig, ja de dagarna är också viktiga.

Kort sagt, jakten är mitt liv, och jag önskar att det inte var så fruktansvärt länge kvar tills jag får släppa jyckarna och njuta av naturen och livet. 

Strålande sol

Idag har jag varit ute med la familia på skotertur, nåja, det blev inte så långt. Jag och mamma färdades med skoter, medan pappa åkte skidor med hundarna. Vi åkte upp till friskvårdsanläggningen uppe vid Abborrnäset, jag lyckades blöta ner nån krok också, och fick en abborre, som fick dyka ner i vattnet igen för den var så liten.
Annars var det lugnt på fiskefronten.

Istället satt jag vid vindskyddets vägg och njöt av den värmande solen, grillad korv och hundarna. Vi fick sällskap av ett gäng från Baksjöbuan också, det var trevligt.

Skoterföret är rätt okej i skogen, mycket snö brevid lederna, men på sjöarna är det bedrövligt. Om det man kör där leden är dragen är det ett ständigt studsande hit och dit för de är inte alls fina, och om man ger sig ut på sidan om lederna eller gamla spår, då är det typ en halvmeter vatten mellan snön och isen, inte alls vidare trevligt.

Nu börjar snart den riktiga vårvintern, en av de tider på året jag uppskattar mest. Man kan sitta i den varma vårsolen och njuta på en tjärn med ett pimpelspö i handen. Eller så kan man sitta vid en sprakande eld och luta sig mot en trädstam och bara njuta av livet.

Första viltet

Det allra första viltet jag sköt det var en råbock som jag sköt på en jakt med klassen under min gymnasietid.

Bocken, som nu hänger på väggen i mitt sovrum, var inte särskilt stor, men som alla vet är ju det första viltet alltid en speciell händelse.

Det var tredje eller fjärde gången vi jagade på Verkön, en ö i Storsjön, och den här dagen var inte mer annorlunda än någon annan. Vi åkte från skolan till Norderön varifrån vi åkte båttaxi ut till ön, vi drog lott om passen, eller om vi kanske valde dem själva, jag minns inte riktigt.
Jag hade i alla fall sett en bock på pass där någon vecka innan, men inte fått läge på den, och denna gång fick jag åter det passet, tror jag hade suttit där varje gång vi jagat. På väg ut på pass, det låg längs en långsmal äng som delar ön i två delar, säger min klasskamrat:
- Jadu, Emma, det är väl på det där passet han ska falla...
Den här gången hade vi med oss en hundförare med två fina korthårstaxar och det dröjde inte länge innan drevet rullade fram över ön.
Rätt som det är ser jag något guldrött skymta mellan träden lite till höger på andra sidan ängen. Jag håller andan och ser honom kliva ut på det öppna området framför mig, osäkrar och lägger kikarens kors i bogen på bocken. Visslar till så bocken stannar och kramar av skottet.
Eftersom det inte var drevdjuret jag skjutit så satt jag kvar på passet en stund, jag hade en skenande puls och lovade mig själv att aldrig mer jaga, för det var en oerhörd ångest just då eftersom att bocken inte lagt sig inom synhåll.
Mitt uppe i allt skjuter min klasskamrat, tillika passgranne, på ett smaldjur som provat smita mellan oss, vilket jag helt missat.

I alla fall kom hundföraren så småningom fram till mig och min klasskamrat, och tillsammans hjälptes vi åt att leta rätt på bocken. Och när vi fann honom där inne i ett tätt snår så blev jag så glad att jag studsade rätt upp och gav min klasskamrat en stor kram!
Haha, ja, det var nog äkta genuin jaktglädje, och jag ler varje gång jag tänker på den där bocken.

Skottet satt mitt i bogen, och nån oro hade egentligen inte varit nödvändig, men ja, alla som varit där vet ju hur det kan kännas.

Och som ni vet slutade jag inte att jaga heller, utan sen dess har det blivit en hel del mer, även om jag ännu inte fått skjuta nån mer bock.
Tjädern

Jag ber om ursäkt för den oerhört dåliga uppdateringen på sistone.

I alla fall vägde jag tjäderna och den vägde 4,5 kilo. Inte så liten vad jag förstått det, men vad vet jag, jag har ju aldrig skjutit nån tjäder förrut!
Tisdag förra veckan lånade jag stövaren Ina igen och var ute på harjakt. Hon fick upp haren ungefär 20 minuter efter att jag släppt henne och sedan drev hon tapptfritt i nästan två timmar. Då tog haren ut på en väg, och hon tappadet bort den. Efter 45 minuter hittade hon igen avhoppet och sedan drev hon klockrent i 1,5 timmar till, tills jag tyckte det var färdigjagat. Jag lyckades bara få se haren en gång, den var överallt där jag inte var. Men å andra sidan har jag inte så jättestor erfarenhet av harjakt, så jag har nog lite att lära.
Ina gjorde ett fantastiskt jobb och jag blev nog lite inbiten för harjakt.

Det kommer förmodligen att bli rätt lugnt på jaktfronten framöver, men ni kan avnjuta rapporter från fisketurer, hundmotion och kanske en och annan jakthistoria här såsmåningom ändå.

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0