Spårningsexkursion

Idag hade vi vår första exkursion i den här kursen och det var spårning som stod på schemat idag. Meningen var alltså att leta såväl spår som spårtecken efter diverse djur i skogen.

Förutom spår efter älg, rådjur och ren såg vi också spår från mård, hermelin, räv, järpe, sork och näbbmus. Även hare hade varit i farten. Vi hittade också spårtecken (alltså lämningar som tyder på att ett djur varit där, t ex betning eller kottar) från spillkråka, större hackspett och korsnäbb.


Halvtaskig bild på mårdspår

Vädret visade sig från sin bästa sida med strålande sol och endast en svag vind. Vi åkte längs Tavelsjöleden utmed Kullabäcken, bara straxt utanför Umeå. Resten av klassen (vi var ca 9 i varje grupp) åkte till Yttertavle respektive Grössjön. Hoppas att de också fick bra dagar med mycket spår.


Älgviste med spår, gnag och lega (som inte syns på bilden)

En riktigt bra dag, skönt att få vara ute lite i naturen!
Imorrn har vi Projekt Vinterekologi, då ska gruppen jag är med i ut och se över olika djurs habitatsnyttjande, det blir sjukt intressant! Så det blir skidor, matsäck och merinounderställ igen, kan det bli bättre?På fredag åker jag hem till Jämtland igen, ska iväg på pimpeltävling på lördag och sen ska jag tokmysa med brorsans valp också! Om ni har tur kanske ni får se bilder på den lille gynnaren också.


Vet ni vad? Jag tycker ändå det är rätt trevligt med kommentarer.
Lämna en notis så vet jag att du varit här! :)

Ekologi & Systematik 15 hp

Idag började vi en nya kurs, den allra första renodlade biologikursen, den heter Ekologi & Systematik och omfattar 15 hp. Jag har sett framemot denna kurs, dels för att vi har flera intressanta exkursioner och för att vi kommer att få lära oss massor om djur, systematisering av organismer och ekologiska tillämpningar. Vi kommer också att ha en individuell uppgift där vi ska fördjupa oss inom något i systematik, t ex hunden ursprung eller liknande.

De exkursioner vi ska göra drar igång redan den här veckan med en vinterekologiexkursion då vi ska ut och spåra. Är glad att det kom lite snö igår så att vi har spårsnö på onsdag då det är dags att ge sig ut. Vidare har vi också flera fågelexkursioner där vi ska lära oss känna igen fåglar i fält, både utifrån ljud och utseende. Den sista exkursionen vi har innefattar tre dagar, med övernattning, på forskningsstationen i Norrbyn, här ska vi samla in data, inventera och kvantifiera zooplanton, phytoplankton och andra vattenlevande organismer, med lite tur får man hamna i gruppen som ska lägga nät och kika på fiskar.

Vi har också ett moment där det ingår dissekering av fisk och daggmask, i syfte att förstå systematiken, hur och varför man delar in olika organismer samt se och förstå skillnaden mellan de olika organsimerna.


Den här kursen kommer bli tuff men rolig, schemat är späckat från morgon till kväll med intressanta föreläsningar, övningar och materialstudier. Fantastiskt!En daphnia, ett litet kräftdjur, som jag tycker är vacker på något vis.

För övrigt har jag sökt en sommarkurs på hemmaplan, Fjällekologi. Och så har jag sökt en distanskurs till hösten som jag tänkt läsa parallellt med programmets kurser om jag kommer in, det är Viltförvaltning 15 hp från SLU här i Umeå. Jag hoppashoppashoppas jag kommer in!

Den här utbildningen känns så sjukt rätt, och jag är helt säker på att det är det här jag vill jobba med.
Det är en underbar känsla.

Bättre dag!

En ny dag och nya möjligheter!

Den här dagen har hittills bjudit på en riktigt bra föreläsning med en av mina favoritföreläsare - Rolf - om vågbildning och vågor i allmänhet. Sjukt intressant!

Den kurs vi läser nu heter Geovetenskap och omfattar två moment, det första som jag redan klarat av innefattade massvis om berggrund, bergarter, olika mineral, deras bildningssätt med mera. Nu i moment två ligger tyngden på hydrologi, limnologi och oceanografi. Massor om vatten alltså!
Jag tycker kursen generellt sett är tråkig, även om jag begriper att det är bra att ha kunskaper i dessa ämnen trots att jag ska inrikta mig mot biologi nästa år då vi väljer huvudämne.

Numera har jag flyttat in på Historiegränd på knappa 21 kvadratmeter som, trots allt, är rätt lagom för en liten student. Som tur är kan jag vara hos Johan och busa runt i hans (och hans två inneboendes) fyra om jag känner mig instängd!

Imorrn har jag dock omtenta på förra momentet i den här kursen, men i och med vårat särskilda betygsystem så är det bara en fråga jag behöver göra om, ett förväntat studieresultat. Så jag räknar mig som klar redan!
För övrigt är jag ledig imorrn, hade varit skönt att ge sg ut på en fisketur, men måste börja plugga till nästa tenta som jag har nästa fredag. Den tentan borde vara piece of cake, och sen är det dags att ta sig an en kurs jag ser fram emot, nämligen Ekologi & systematik!

Innan den här dagen är slut hade jag tänkt förära vårt kära gym IKSU med ett besök, ikväll blir det zumba, en otroligt härlig och rolig träningsform som tränar konditionen!Ni vet väl att mat tillagad på en riktigt tjärvedbrasa smakar allra bäst?Ibland...

i vet när man ibland är på dåligt humör och bara fräser runt sig, fast man egentligen inte vill? När man innerst inne känner att man mår bra, man har en fantastisk tillvaro att leva i, men ändå så kommer det sådana där dåliga dagar som man bara vill spola förbi på snabbaste växeln, för man mår inte bra...
Jag får panik när jag känner så, för jag har haft alldeles för många dåliga dagar i mitt liv. Jag bara vägrar att halka tillbaka i den sörjan där mitt liv bara bestod av en ändlös rad av skitdagar.
Måste bara inse att det är inte är livsfarligt att ha normaldåliga dagar ibland, att det inte är hela världen. Jag är inte den jag var förr, och jag vet att jag står stark med benen stadigt på jorden. Jag har en underbar och trygg pojkvän som aldrig skulle ge mig en anledning att snubbla ner i träsket igen, och det måste jag komma ihåg.
Mina få dåliga dagar jag har nu är inte delar av havet som en gång fanns. De är bara små små droppar som jag kan torka bort med min rosa trasa. Så det så!
Så, dagens lärdom:
Dåliga dagar är okej, det kommer alltid nya dagar att göra något alldeles fantastiskt av.


Ännu en underbar dag

Imorse blev det en skidtur med hundarna och pappa igen innan vi skulle iväg på dagens äventyr. Hundarna var glaaada och solen sken som att den fick betalt för det!


Full fart!


Efter skidturen så packade vi skotern och åkte upp till Noran där det blev en massa fiske, idag fick vi bara två fiskar. Jag och pappa fick en var, men det var ialla fall lite storlek på dem!


Den största fick jag

Till lunch blev det nyfångad stekt abbore i tunnbrödstut med sallad och mammas såsröra, och såklart en stut med älgskav. Vi stekte också på rommen från fisken, vilket var helt galet gott!


Färsk fisk i stekpannan


Sådana här fantastiska dagar kan jag bara inte få för mycket av!

Årets (hittills) vackraste dag

Efter att ha haft hemlängtan i flera veckor tog jag igår bussen och begav mig hemåt Gillhov...

Imorse steg jag upp runt nio och satte i mig frukost. Efter det tog jag med mig Nittro och skidorna på en skidtur på sjön, himlen var klarblå, solen sken och minimalt med vind. Hur härligt som helst!
När jag kom hem gjorde jag och mamma i ordning för en fisketur. Kälken packades med mat, dryck, ved, stolar, liggunderlag och fiskegrejer och så bar det iväg!


Framme vid Butjärna

Väl framme så tog jag skryllan och borren och borrade mig ett hål i isen, första kvarten högg småobbarn konstant och efter att ha plockat upp nästan tjugo stycken fick jag se mig själv som besegrad och gick för att äta istället.
Mamma hade dukat upp den medhavda maten, min favorit:
Älgskavspita


Fräs på älgskav, champinjoner och lök som du sedan lägger i ett pitabröd tillsammans med sallad och vitlöksdressing. 
Helt galet gott!


Njuter

Fiskade lite mer sen, men fick bara småabbore då också. Ingen av storlek som var värd att ta kort på eller ens spara.

Men en underbar dag i solskenet har det varit!
Efter Butjärna åkte vi vidare till Buan.


Mamma på skoter utanför stugan


Som vanligt sken solen i Buan.


Dag 12 - I min handväska

Eftersom jag inte använder handväska dagligen så var ju inte det här en så intressant kategori...

På den tiden jag brukade använda handväska brukade jag alltid ha med mig kalender, penna, jakttidtabellen, tandborste och annat smått och gott.För övrigt har jag flyttat nu. Har flyttat in i en studentkorridor på Ålidhem. I mitt rum finns det en liten kokvrå samt toalett och dusch. Börjar få lite ordning på rummet nu, även om det är långt kvar. Tänker nog belöna mig själv med en fiskedag tillsammans med Johan imorrn.


Nypistad backe i Hemavan

Dag 11 - Mina syskon

Jag har bara ett syskon, en nästan tre år äldre bror vid namn Erik.
Min bror är inte bara som ett syskon, han är en fantastiskt bra vän också. Vi kan prata om det mesta och om jag har problem med något så händer det ofta att jag vänder mig till min bror.

Han har ett riktigt stort intresse, som vi har gemensamt, nämligen jakten. Min bror har varit en förebild på både skjutbanan och i skogen, han har trevliga värderingar och ett lugnt sätt att vara.
Många anser att min bror är blyg, och det stämmer, men när man lär känna honom kan han prata på rätt bra. Typiskt för min bror är att han har svårt att passa tider, det klassiska är att han kommer på att han ska fika eller duscha ungefär samtidigt som man måste åka om man ska nånstans.

Just nu står min bror i begrepp att skaffa sin första egna hund, de vi har sen tidigare är ju formellt sett pappas. Valpen är runt fyra veckor nu och jag hoppas att han hämtat den nästa gång jag ska hem så att man får lite valpmys!


Här har min bror och Vicke just hjälpt mig att spåra upp oxen jag sköt i september 2010.


Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0