Söndag 23/9

Söndagen den 23/9 går till historien som den första jaktdagen då Nittro blev kvar i skogen över natten.
 
Men dagen började med att vi jagade i Bröttjärnberget, jag satt på ett (tråkigt) vägpass, pass 15 i områdets norra ände. På mitt pass hände inget annat än att det kom en räv på besök. Lars T däremot, som satt på pass 20 i Getingmyrdalen, sköt en oxe. Grattis!
 
Efter att vi tagit rätt på den älgen så var avslutades den gemensamma septemberjakten, men jag, pappa och Erik hade planerat in ett släpp på eftermiddagen med Nittro. 
Pappa och jag tog ett gemensamt pass uppe på hygget vid pass 19, norr om basvägen i Sutterviken. Erik släppte Nittro ca 14.45. Han fick tag i älg nästan direkt i anslutning till bilen, älgarna gick ner till Näkten och ställde sig några hundra meter från sjökanten. I tre timmar och fyrtio minuter kunde jag och pappa sen njuta av Nittros vackra skall, en eld och solen. Erik lämnade rapporter via sms med jämna mellanrum, plus att vi hade med en av GPS-mottagarna så vi hade koll på vad vovve gjorde. 
Vilken njutning och lycka det är att lyssna på ståndskall!
 
Erik var inpå ståndskallet ett par gånger, men det stod så fruktansvärt trångt att han första gången hade svårt att konstatera vad det rörde sig om för älg. Andra gången såg han att det var en ensam älg, förmodligen en ko/kviga. Men nästa gång han var inpå skallet efter att det flyttat sig en bit så upptäcker han även att det är en kalv med. Tur att min bror inte är så löstryckt!
Kalven och kon ställde sig i slutskedet i en trång ungplantering och tillslut gick det loss. Jag och pappa tog då bilen ner till Erik för att konferera lite, klockan var nu runt 18. 
Nittro följde älgarna runt Stensjön och in i Svarttjärnriset, där såg han dock ut att släppa det hela och vända tillbaka mot oss. Pappa och jag bestämde då oss för att åka hem eftersom jag skulle åka till Umeå aptidigt dagen efter och ännu inte hade packat något för den resan. 
 
Väl hemma ringer Erik och säger att Nittro kommit ner till honom, vänt tillbaka och börjat skälla igen. Jahopp! Erik bestämde sig för att gå på en sista gång och skjuta kalven om läge skulle uppstå. När han väl är inne på ståndskallet igen visar det sig att Nittro bytt älg och nu skäller på en oxe. Erik lät bli att skjuta eftersom tiden började bli knapp. Nittro jobbade med oxen ca en timme innan det gick loss. Han släpper älgen strax innan basvägen och vänder sedan tillbaka, men på vägen tillbaka möter han älgar som han börjar skälla på. 
 
Dessa älgar står inte så länge utan går loss ganska snabbt. Erik bestämmer sig för att locka in hunden genom att låta som en älg. (Nittro vill inte alltid komma tillbaka när man är i närheten av platsen man släppte - han tycker ju det är så mycket roligare att jaga!)
När Erik gjort sina älglock får han svar av en älg bakom sig! Självklart går Nittro rakt på den älgen när han kommer tillbaka och tar efter den. Älgen stannar dock inte utan går rakt ner i Näkten där den lägger sig i vattnet och simmar iväg. Då går Nittro upp till de föregående älgarna och får stopp på dem och börjar skalla. Klockan är runt halv tio på kvällen när pappa bestämmer sig för att åka till Dödre och byta av Erik som ju skulle köra mig till stan dagen därpå.
 
Morgonen efter när vi vaknar är pappa hemma men hundgården är tom! Erik och jag snabbar oss på, packar in oss i bilen, tar med Garminen och far över Dödre när vi åker till stan. Klockan är strax efter 5 på morgonen. När vi närmar oss platsen Erik släppte på får vi in Nittro på pejlen, han låg då på släpp-platsen, tack och lov!
 
Vi möttes av en trött, men nöjd hund som nog blev rätt så glad när vi kom och hämtade honom!
 
Vi ringde pappa och meddelade att vi hämtat vovve och att han skulle få följa Erik på jobbet över dagen, pappa fick hämta honom senare på dagen.
 
Pappa berättade då att han lyssnat på skallet till runt midnatt, då han somnade i bilen. När han sedan vaknade runt kvart i ett var hunden tyst, men kvar hos älgarna. Pappa lockade då på honom med vårt lockhorn. Nittro kommer halvvägs ner till pappa innan han vänder och åter går upp till älgarna och börjar skälla. Då for pappa hem! Men först la han ut Nittros bur och en jacka. Det var på den jackan Nittro låg ihoprullade när vi hämtade honom på morgonen.
 
Knäppa knasiga hund som för första gången bjöd upp till nattlig dans.
Det var helt galet med älg i området, så vad tusan skulle en jaktsugen hund göra egentligen?
 
Det känns också skönt att veta att det fungerar att lägga ut bur och jacka, om det skulle bli så här någon mer gång. 
 
Imorrn drar oktoberjakten igång igen, jag och Nittro ska minsann ut och prova ta os en älg redan då. Den gemensamma jakten med laget börjar först på lördag, då vi jagar nio dagar i sträck. 
 
 


Kommentarer
Majsan, Lindsjö taxar

Vilken grej av Nittro. Verkar vara en kanonälghund i a f. Vad trevligt skrivet av dig. Vi börjar imorgon med vår älgjakt o det blir 7 dagar i rad då vi är med på 2 ställen.

2012-10-07 @ 18:00:21
URL: http://lindsjotaxar.blogspot.com
Ingalill

Rolig läsning! och ni verkar verkligen ha gott om älg!! Här sköt vi fullt i september så det blir ingen jakt nu i oktober, lite tråkigt känns det allt nu när man läser om alla som ska ut igen!!

2012-10-07 @ 21:09:27
URL: http://www.spunkygecko.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0