Dissektion av daggmask och syrsa

Idag hade vi materialstudier igen, vilket vi har nästan varje dag. I Museet fick vi kika på bland annat sjöstjärnor, sjögurkor, ormstjärnor, lancettfiskar, sjöborrar och sjöliljor. Men dagens största event skedde i labbet där vi dissekerade daggmaskar och hussyrsor.


Jag - sjukt fokuserad när jag just ska till och klippa upp masken

Jag uppskattar verkligen att vi ändå får göra så pass mycket praktiska saker, och känna och titta på de organsimer vi går igenom på föreläsningarna. Imorrn väntar genomgång på groddjur och fiskar, och därefter materialstuder på dem.


Syrsa var dagens andra offer

På onsdag ska vi ut på fågelexkursion och skåda fågel, det ska bli riktigt roligt! Jag hoppas på kanonfint väder och att vi får se massor av fåglar.
Har en uppgift över påsk sen då jag ska ut och skåda fågel hemma och redogöra för vilka arter jag sett och hur många individer av varje. Kul nu när det börjar komma flyttfåglar och så.


Jag och Linda i stor koncentration

Nu längtar jag hem en massa mycket, ska verkligen bli skönt att åka hem på onsdag!

Universitetets mest intressanta rum?

Just nu jobbar vi mycket med materialstudier av djur i alla dess former och färger. Fokus under den här veckan har legat på att lära sig känna igen allt från svampdjur till olika typer av mollusker. Allt material vi studerar återfinns i ett rum på universitetet, och här sker också delar av materialstudierna.

För mig är det här bästa, och mest intressanta, rummet på hela universitetet!


Den här synen möts man av när man kommer in i rummet

Här kan man förutom en hel del vanliga svenska djur och fåglar få se konserverade djur från andra delar av världen. Kranium, embryon i olika utvecklingsstadium, krokodiler, grodor, bläckfiskar och massor med mer!
Till exempel den här ungefär två meter långa stören.



Jag har nu sökt kurserna jag ska läsa till hösten, det blir först Ekologisk fältmetodik 15 hp, och sen under den andra läsperioden så blir det Genetik & Evolution 15 hp. Har ju som jag nämnt tidigare också sökt en fristående distanskurs i viltförvaltning. Jag hoppas verkligen att jag kommer in på den!

På onsdag lastar vi (alltså jag, Johan och kusin Tobbe med fru) bilen och beger oss till Jämtland för att fira lite påsk, det kommer kännas sjukt skönt även om ledigheten är kort, och involverar en hemuppgift också.
Blir intressant att se hur Kitos växt sista veckorna!


Bältdjur



Hopppas ni alla har en trevlig helg!

Gillhovspimpeln inställd

Årets Gillhovspimpel, som brukar gå av stapeln under långfredagen varje år, är i år inställd till följd av dålig (bitvis obefintlig) is.

Tråkigt men sant!


Söt-Kitos

Materialstudier - Protister

Idag har vi haft materialstuider i ämnen Protister. Protister var förr ett av de riken som man delar in organismvärlden i men numera är protisterna indelade i en mängd mindre riken, men namnet protister har blivit kvar lite som arbetsnamn.

Vi har alltså kikat i mikroskop hela eftermiddagen på allt från egenodlade bakterier till brunalger.

MEN det absolut coolaste för dagen är det björndjur jag fick se. Björndjuren, eller trögkrypare som de egenligen heter, är ingen protist utan ett djur. Det som är roligt med de här djuren är att de kan leva under riktigt extrema förhållanden, vissa av dem har till och med överlevt i rymden!
De björndjur jag fick se idag satt och käkade på lite grönt skruffs och blev med jämna mellanrum påkörd av en galen ciliat, ett toffeldjur, som simmade runt i vätskan.


Björndjur, min stora favorit i mikroorganismvärlden

Biologtänk?


När jag var på affärn nyss valde jag medvetet bort att köpa en påse, för att istället lägga den extra kronan på ekologisk fil. Biologtänk?



Appropå biologtänk är det egentligen hög tid att börja fundera på hur jag vill forma min utbildning i framtiden, vill jag gå enbart de kurser programmet erbjuder eller vill jag välja andra?

För att få klarhet i vad jag bör göra för att kunna jobba inom det jag vill så ska jag träffa vår studievägledare imorron.

Vad vill jag egentligen göra då?
Jag vill jobba med jaktfrågor, förvaltning av vilt och frågor som rör det svenska viltet och samhället, och hur man ska få dessa faktorer att komma överrens. Som det känns borde jag således rikta in mig mot viltbiologiska kurser, alternativt med inslag av skogsekologi.

Vi får se!

Nu ska jag kika SM-final - HEJA SKELLEFTE!

Storåksjöpimpeln 2011

Igår avgjordes Storåksjöpimpeln för 20e året i rad, med deltagarrekord och fint fiske. Den interna kampen i familjen slutade med att pappa slog mig med nära ett kilo. Han hade runt 2,5 kilo och jag 1,4 lite drygt. Fick i alla fall en fin röding, det var länge sen jag fick det på den där sjön!


I skryllan drygt två timmar in i tävlingen

Vann gjorde en kille från Bergsfiskarna och han hade lyckats knåpa ihop 7,7 kilo fisk. Det är ju liksom hur mycket som helst!

Kitos fick följa med också, första gången han åkte skoter, väl nepackad i brorsans tjejs famn i skoterkälken. Han var hur cool som helst! Sen sov han sig igenom hela tävlingen ihoprullad intill Erik vid en eld.


Myskorven Kitos

På kvällen blev det kalas i Sandnäset, men vi gjorde rätt tidig kväll. Trevligt var det i alla fall!

Kitos


Brorsans nyförvärv, en laika/jämthundskorsning, 9 veckor gammal.




Projekt habitatsutnyttjande

Igår drog vi ut med skidor, matsäck och strålande sol igen för att spåra och framförallt räkna spår för att göra en beräkning på hur olika djur nyttjar olika habitat. Genom att räkna antalet spår av de förekommande arterna kan man utifrån ett omräkningsindex, som bl a inkluderar hur långt en viss art rör sig under ett dygn, beräkna en mängd olika saker.

Så igår räknade min grupp typ 200 harspår, 50 ekorrspår, ett gäng vesslespår, spår från skogshöns och ripa. Vi räknade också en hög med spår från sork och näbbmus.



Förutom att det var riktigt sköänt att vara ute så var det också läraorikt att på egen hand, gruppen hade inte med sig någon lärare, få spårtolka och själv artbestämma. Nu var det ju inte så svåra arter men ändå!

När turen närmade sig sitt slut så hittade vi en snögrop där vi slog oss ned för lite fika!


Birger on tour


Just nu sitter jag hemma i Gillhov med lille Kitos sovandes vid fötterna, ska lägga upp några bilder på honom snart.

Imorrn blir det pimpeltävling på Storåksjön, det blir riktigt kul!

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0