Min första andjakt

Hjärtat slår ju som starkast för det här med jakt med hund, och i nuläget kanske allra mest för älgjakt, men efter mycket om och men så löste jag ändå ett jaktkort för en småviltsmark i Västerbotten. Idag följde jag med Johan, Fawas, Micke och Sven ut till Örträsk för min allra första andjakt.
 
Vi studsade upp, glad i hågen och inte det minsta trötta klockan 03.04 då väckarklockan ringde melodiskt. Vid 03.49 satte vi oss i bilen för att hämta upp vår vapendragare Fawas på Mariehem. Kvart över fem anlände vi till vår jaktmark, båten pumpades och lastades med allt från vapen till vättar. Ja, och jägare förstås!
 
Vi färdades i båten mot en långsträckt vassbeklädd strandkant där Micke och Sven redan befann sig. Vättar placerades ut och väntan inleddes. Snett till höger om oss cirkulerade ett par knipor, men de beann sig utom skotthåll i denna arla timme. Lite sporadiskt andlockande från Micke och Johan verkade inte väcka änderna i trakten till liv, men plötsligt kom en flock änder "runt hörnet" på udden på vår vänstra sida, de verkade dock lite misstänksamma och landade i vattnet på tok för långt borta. De lyfte också efter en kort stund.
 
De gäckande kniporna till höger om oss bestämde sig att simma närmare våra vättar och sakta men säkert så kröp de inom skotthåll. När de dök gjorde Micke och Johan en rusning utåt och då änderna kom upp igen så small det. 
Den ena anden dog på platsen, men den andra lyckades dyka och kravla sig iväg utåt det öppnare vattnet. Båten slängdes snabbt i vattnet och efter ett mer eller mindre långt sök efter den dykande skadade anden så kunde Johan till slut ta den av daga.
 
Vidare var det oerhört dålig fart på jakten, men till sist kom en ensam knipa inflygande mot våra vättar, det blev lite förvirring om vem som skulle skjuta eftersom vi var så många men till slut så sköt jag. Och bommade!
Mickes vana öga kunde snabbt konstatera att jag hamnat lite bakom i skottet och anden klarade sig med blotta förskräckelsen.
 
Efter ytterligare en stund gav vi upp och jag reste hemåt med Micke och Sven medan Johan och Fawas åkte ut på lite uppflogsjakt i skogen. Tyvärr fick de ingen.
 
Johan pumpar båt för fulla segel (haha)
 
Sjösättning av fullastad gummibåt
 
Fawas intog en pose på båtens kant och mumlade "Draw me like one of your french girls..."
 
Johan styr tryggt
 
Johan i gryningsdunklet
 
Vättar
 
Micke och Johan efter sin språngmarsch och skottlossning
 
Fawas rycker ut med eftersöksbåten
 
Sven i väntan på sin gröna (gula?) jakthink
 
Fawas och Micke spanar efter inflog
 
Kniporna
 
"NU får det vara nog!"
 
Sven försöker överlåta sin ful-3a till Johan
 
Ja, jag var kanske inte överdrivet imponerad av det här med andjakt, men tydligen var det ett riktigt bottenpass. Så jag ska absolut ge det några fler chanser. Och så ska jag kanske öva mitt skytte med lite duvor innan nästa gång.
 
Imorrn åker jag ut på jobb en vecka, jag ska provfiska sik till det projektet jag gör exjobb åt. Det blir kul med lite avbrott i labb-vardagen.
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0