Jaga älg, jaga älg, jaga älg!

Jani, en del tycker att man är tokig, menidag var det dags för älgjakt igen. Men jag menar, det är älg kvar på tilldelningen, snöföret tillåter släpp och hundarna är i form, så varför inte?
 
Jag och Johan tog med oss Nittro till Bröttjärnberget där vi släppte kl 10.40. Vi behövde gå ca en kilometer i medvind längs en väg för att sedan vika upp i självaste Bröttjärnberget och sen ner på andra sidan och rätt i vind. Det tog ca 40 minuter innan vi startade jakten "på riktigt", om man säger så, och var rätt i vind, även om jycke var lös hela tiden.
 
Han gjorde en del längre sök turer, men det var först strax före 13-tiden som han fick tag i älg. Det stod nere på andra sidan Getingmyrdalen, vi hörde honom bara ytterst svagt och besteg tvärt berget för att höra bättre. Det gick undan hela tiden och den blöta snön hindrade Nittro lite i sin framkomst. Han jobbade med älgen/arna i drygt en timme innan han kom tillbaka, men de stannade inte till ordentligt och vi gick aldrig på. Vid halv tre var vi tillbaka vid bilen igen.
 
Nu blir det några dagars jaktuppehåll över nyår. Den 4-6 januari är vi sedan 5 personer från Umeå som tillsammans ska jaga lite fågel och hare i Dödre, det ska bli riktigt kul! Vi kommer att bo i Dammen under den tiden, vilket blir extra mysigt.
 
Nittro tog rastvila efter älgjobbet
 
Min älskade hund
 
En matte och hennes hund
 
 
 
 

Harjakt, älgjakt och rävjakt

26/12 - Harjakt
På annandag jul mötte jag och pappa upp med Peter och Ejja för att prova på någon hare borta i Sandnäset. Vi gick upp från Impas gård och sedan mot Mon och gamla buvägen. Tyvärr var det svårt läge med en del nysnö och inga harspår.
Efter 2,5 timmars skogspromenad så gav vi upp och knallade till bilarna igen. Peter har vid det här laget lyckats skjuta tre harar för lilla Ejja i höst, hon har just blivit 7 månader gammal.
 
Ejja framför gården på Mon
 
Jaktsällskapet - pappan och Peter
 

27/12 - Älgjakt
Än är det inte kört med älgjakten utan vi kör på när vi har tid. I torsdags tog jag mig därför ut i snön med Kitos. Vi åkte upp i Älgsjöhygga och jag släppte lös hunden vid början av Kiltjärnvägen nära Dammen eftersom vinden låg på ifrån väst-nordväst.
 
Det var en del gamla spår men tyvärr inget nyare, Kitos hade ett helt okej sök för dagen men sprang som vanligt ganska okontrollerat och snabbt mellan träden.
Strax efter 12 hade jag varit ute i nära tre timmar och kopplade upp Kitos för att gå tillbaka till bilen. Då kom jag över nattslag av mård, så jag visade hunden på spåren och spårade en bit, sen släppte jag på honom. Han tappade spåret efter 20 meter, knäppa bråttom-hund!
 
Efter ett par små söksvängar kopplade jag upp och avbröt igen.
 
Kitos
 
Underbart väder och underbar natur
 
En jägarskugga blir lång i den låga vintersolen
 
 
29/12 - Rävjakt
Under harjakten på annandagen snackade vi lite smått om att styra upp någon slags rävjakt i byn, ingen av oss är direkt experter på området, men sagt och gjort - idag var det dags!
Vi samlades halv nio imorse på bygdegården för att välja pass och bestämma hur vi skulle göra. Vi var åtta passare och en hundförare som Peter bjudit in, han hade en drever och en ung slovensky kopov.
 
Rävspår hade loklaiserats men vädret visade sig från sin allra sämsta sida med storm och snöfall, efter drygt en timme på pass hade till och med spåren efter en själv blåst igen...
 
Men i alla fall!
Jag fick ett pass vid Kolarbyn, det fanns relativt nya spår av räv i basvägen där jag tog pass. Men snön och blåsten ledde snabbt till att de blåst igen, någon räv fick vi inte heller upp i det första området.
Vi bröt och samlades på bygdegårn för fika och omorganisation.
 
Dagens andra såt blev bortanför byn mot Sandnäset där vi passade ut och körde igång igen. Även här fanns en del äldre spår och jag tog pass i en kraftledningsgata där räven gått ett par gånger. Tyvärr fick vi inte upp någon räv här heller och till sist bröt vi för dagen.
 
Nu har jag just kommit in och eftermiddagen bjuder på spel och häng tillsammans med kusinerna, det blir mysigt!
 
 
Hoppas ni läsare hade en riktigt trevlig jul och att ni hunnit jaga!
 
 
 

God jul!

Noll hararDet var en fruktlös jaktdag idag. på bilden figurerar hundägaren Anders och min bror.

Lite av varje

Idag har jag motionerat brorsans vilddjur.
Tog på mig skogsskidorna och stavade iväg över hygget på Lillberget. Det blev kaos!

Det var hund, ben, skidor, stavar och snö överallt! Jösses, tur ingen såg mig! Haha!
Rätt som det var, när jag börjat få ordning på grejerna igen så kom vi över dygnsgamla älgspår, och herregud! Då blev det fart på de 35 kilona fyrhjulsdriven hund jag hade med mig. Vurpan från helvetet var ett faktum. När Kitos inte kom iväg så började han skälla på älgspåren. Ja, vad säger man?
Det var säkert väldigt underhållande cirkus om det fastnat på film!
 
Till sist kom vi upp och iväg igen och jag kom ut på skoterspåret pappa och jag körde upp igår, där gick det som på räls med hunden.
 
Imorrn väntar harjakt med brorsan och hans tjej Angelica, Anders och Matilda. De sitnämnda två kan ni läsa mer om på www.harjakt.com.
 
 
Bjuder på nån bild på Nittro från sist vi jagade.
 
Fin snöig herre
 
Rullirull!
 
 
 

Att leva och att älska

Jag tror att det finns saker i varje människas liv som man behöver för att leva. Jag menar inte det självklara som mat, vatten och syre, utan något helt annat, något djupare. Någonting som ger ens liv guldkant och som får en att orka med de dagar då livet inte är en stor dans på rosor.
 
För mig är det jakten och hundarna.
Det finns inte någonting på hela denna jord som kan skänka mig samma glädje, lugn och harmoni i sinnet som en jaktdag tillsammans med hundarna. Det är svårt att förklara för sådana som inte jagar eller håller sig med hundar - jag menar, hur sätter man ord på sin kärlek?
Jakten och hundarna är en del av mig, och utan dem kunde syret lika gärna ta slut för vad ska jag då leva för?
 
Jag älskar känslan av hundpäls under mina händer under vanliga vardagspromenader, jag älskar när skallen dånar genom skogen under en bra jaktdag, jag älskar känslan av ett med naturen när total tystnad omsluter mig medan jag spanar efter svarta tuppar under iskalla vinterdagar, jag älskar det lilla lilla knaket som kan höja min puls till max på en tusendels sekund när jag suttit på pass i många timmar, jag älskar utmaningen i att försöka överlista en annan varelse under en ansmygning, jag älskar att glädjas åt andra människors lycka och framgång med sin jakt och sina hundar, jag älskar kamratskapen i ett jaktlag, jag älskar ansvaret som det innebär att vara jägare och jag älskar all den kunskap som jag fått under mitt jägarliv, och jag ser fram emot den kunskap jag ännu inte har.
 
Jakten och hundarna är mitt syre, mitt vatten och min mat.
 

Måndag 26/11

Just det, den där måndagen när jag och Johan var ute för två veckor sen har ju inte avrapporterats!
 
Under natten hade det kommit ett tunt lager snö, alldeles lagomt för att få bruka sitt snökamoställ. Någon älg blev det inte men jag bjuder på lite bilder från dagen.
 
Johan och Nittro
 
Glad vovve!
 
Utsikt över Näkten och Oviksfjällen från toppen av Stensjöberget
 
Bjuder på en bild på mig själv också
 
Holmtjärnkojan - en gammal skogsarbetarkoja
 
Igår begravde vi farfar, en väldigt tung dag.
Idag har pappa och Erik jagat med Vicke och Kitos. Kitos skällde älg, tjo!
 
Imorrn ska jag släppa lös Nittro i skogen igen, och jag hoppas jag får nedlägga en älg. Det vore gött!
 
 

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0