Input i hajdebatten

Häromdagen inledde vi föreläsningen med en halvtimmes diskussion om de så kallade skräckhajarna i Sharm el-sheikh i Egypten, det var väldigt intressant och jag lärde mig en hel del. Och jag tror att alla dessa turister som om/avbokar sina resor till orten borde tänka ett steg längre.

Hur många dödas egentligen av hajar varje år? ca 10 människor i världen
Hur många dör i trafiken varje år? ca 1,2 miljoner
Hur många trampas ihjäl av kor i Storbritannien? runt 20 stycken om år 
Hur många dör av hajar i förhållande till hur många som badar varje år? you do the math
Så vad innebär det här?

Det innebär att det är farligare att promenera på landsbygden i Storbritannien än vad det är att bada i Egypten. Att köra bil innebär att du kan dö när som helst, men inte ser man att folk låter bli att köra bil för det. Men att omboka en resa till sol och bad känns logiskt i många turisters huvud.

Men, tänker ni, det är ju mängder med människor som skadas vid hajattacker? Ja, det är sant, men då ska vi ställa oss frågan, om det är så att de skadas av själva hajen? Det vanliga är faktiskt inte att de skadas av hajen utan av att de försöker klättra upp på korallrev som skydd då de ser en haj, och som de flesta vet så kan man skada sig ordentligt på koraller.

Varför attackerar just oceanhajen, den hajart som attackerat i Egypten, människor då?
Oceanhajen är en ytätare, den äter alltså ytlevande djur, alternativt kadaver av döda djur som flyter i ytan. Tänk dig en snorklare som ligger i ytan och kikar, då det kommer en haj underifrån. Hajen kommer se något som ligger på ytan och sprattlar, och den naturliga reaktionen för hajen är då att äta det där som finns i ytan. Inget konstigt med det. Till saken hör också att många företag i Egypten försörjer på turismen, och kanske främst upplevelser i vattnet, t ex snorkling. Det förekommer då ofta att man spiller ut blod och fiskrester i vattnet för att locka dit fiskar, ni kan ju själva tänka er vad detta får för effekt på en hungrig oceanhaj.

Det största problemet är förstås människors brist på kunskap.
För att uttrycka mig som min föreläsare:
"Om du ligger och sprattlar i ytan insmörjd i fiskleverolja är det konstigt om du inte blir biten!"

Så vad kan vi dra för slutsats av det här då?
Det är farligt att leva, man kan faktiskt dö.
Kommentarer
Bella

HAHAHAHA! Fy faen va klockrent! Nertrampade av kossor :p ojojoj, kvällens bästa skratt :D

2010-12-11 @ 01:31:52
URL: http://elfvendahl.blogg.se/
Khalil

PRECIS TAAACK ! såg sharkwater dokumentären för någon dag sen o hade en liten diskussion nyss om detta. ! tack :) är själv ifrån egypten o brukar vara där 2-3 gånger om året o simma i det vackra havet. aldrig varit rädd o kommer aldrig bli. mer människor dör av en brödrost än hajar. löjligt o bli nojjig över sådana saker. men på ett sätt är det bra att folk blir rädda. det sänker priserna :)

2010-12-21 @ 01:41:27
URL: http://marcedwardkhalil.blogspot.com


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Emma

Ur korpägg kommer inga duvor.

RSS 2.0